World Food İstanbul fuarında Food Arena etkinlik alanında Orkide’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Yenilikçi Mutfak Akımlarının İzinde: Geleneksel Mutfaktan Yenilikçi Mutfağa” panelinde; Şef Özlem Mekik moderatörlüğünde; Uzman Diyetisyen Aslı İçüngür, Şef Eren Demirci, EKS Mutfak Kurucusu Şef Eyüp Kemal Sevinç ve Koruyucu Sağlık Uzmanı ve Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral tarafından Türk mutfağının global trendlerin etkisiyle gelişimi ve sağlıklı beslenme tartışıldı. 

Tat duyusunun bir hafızası olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Aslı İçüngür, “Biz ne kadar yenilikçi olursak olalım, köklerimiz her zaman o eski atalarımızın beslenme şekline doğru döndürecektir.” dedi. Diyetisyen olarak aşırı gelenekseli yeniliğe çevirme taraftarı olmadığını belirten İçüngür, “Türk halkı döner, köfte sever. Herkes kendi alanından en doğru pişirme yöntemi ile yemeklerini icra etmelidir.  Buradaki en önemli nokta kullanılan yağlar ve miktarı, porsiyonlama, pişirme teknikleridir.” diyerek, sağlıklı beslenmeye dikkat çekti.  

Bugünün yenilikçi mutfağının ileride geleneksel mutfağa dönüşeceğini belirten EKS Mutfak Kurucusu Şef Eyüp Kemal Sevinç, “Geleneksel mutfak evimizde pişen yemekler diyebiliriz. Yenilikçi mutfak ise son 20 yıl içerisinde ülkemizde daha aktif bir şekilde uygulanmaya başladı. Zaman geçiyor, hayat standartları değişiyor. Bu mesleği yapan şefler de misafirlerini heyecanlandırmaları gerekiyor. Onu yapabilmeleri için de yeni yemekler geliştirmek zorundalar ve yeni heyecanlar yaratmak zorundalar. Bu yapılan yenilikçi yemekler, zamanla geleneksel mutfağın içine geçmiş oluyorlar. Bugünün yenilikçi mutfağı yarının geleneksel mutfağı oluyor.” diye konuştu. 

Geleneksel mutfağa fizyon eklediğimizde gastronomi sanatı ortaya çıktığını dile getiren Koruyucu Sağlık Uzmanı ve Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Geleneksel mutfağa gittiğinizde inanılmaz bir disiplin olduğunu görüyoruz. Örneğin; çorbayı tahıllı yapıyorsa önümüze bir daha tahıl çıkmıyor. Ayrıca geleneksel Türk mutfağından inanılmaz bir zenginlik var. Pirinç pilavını yaparken sunum için içine kuruyemiş koyuluyor. Biz bunları şu anda yapıyoruz, adı yenilikçi oluyor. Gelenekseli yeniden hayata getirmeye çalışıyoruz.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Farklı ülkelere ve yörelere özgü lezzetlerin, klasik kurallara bağlı kalmadan global trendlerin etkisiyle yaratıcı şekillerde harmanlanmasıyla mutfak kültürümüzde oluşan farklı mozaik yapı ele alındığı panelde Şef Eyüp Kemal Sevinç, Orkide ürünleriyle panel izleyicilerine workshop mutfağında sunumlar yaptı.

ORKİDE'YE HOŞ GELDİNİZ!

İlgi alanınıza özel içeriklerimizi keşfetmek için lütfen seçim yapınız...